FÖDA UTAN RÄDSLA (FUR) är en modern profylax- & förlossningsmetod skapad av sjukgymnasten Susanna Heli och barnmorskan Liisa Svensson. Metoden baserar sig på boken "Föda utan rädsla" (Bonnier Fakta, 2009), på engelska "Confident Birth" (Pinter & Martin, 2012).

FUR-metoden handlar om hur det är möjligt att föda i trygghet och hur man med hjälp av fysiologin kan aktivera kroppens fantastiska förmåga att föda. Metoden grundar sig på fördjupad kunskap om andningsfysiologi, stressfysiologi, lugn och ro-systemet samt den vetenskapliga evidens som finns kring betydelsen av stöd. Förutom förlossningsförberedande profylaxkurser för blivande föräldrar fortbildar vi även i FUR-metoden till personal i sjukvården. 

INTE BARA FÖR "RÄDDA"
Metoden riktar sig till alla gravida och handlar inte bara om rädsla utan om att föda i trygghet. Den engelska titeln på boken är därför "Confident Birth".
För vissa är det så klart inte så, men för många är smärtan eller någonting annat i förlossningen så pass utmanade att det kan utlösa känslor som stress och rädsla. Metoden fokuserar därför på att normalisera rädslan och fokus läggs på hur man kan hantera den, om den kommer, och målet är att hitta tryggheten mitt i det utmanande. Men också att ha kunskap om hur man kan vara trygg igenom hela förlossningen och aldrig ens uppleva rädsla.

DE 4 FUR-VERKTYGEN
Grunden i FUR-metoden är att kunskapen om att föda redan finns inne i kvinnans kropp sedan 30 000 år, det är ingenting vi behöver lära oss. Samtidigt kan känslor som rädsla och stress allt för ofta blockera denna inneboende förmåga. Detta beror på att rädsla och stress utlöser starka överlevnadsreaktioner. Metoden ger inte bara den teoretiska kunskapen om varför rädsla och stress kan påverka förlossningen negativt utan erbjuder också en lösning. De 4 "FUR-verktygen" (Andning, Avspänning, Rösten och Tankens kraft). Dessa verktyg är designade för att skapa trygghet under värkarna. De används med målet att stimulera trygghet och hormonet Oxytocin för att skapa de bästa förutsättningarna för alla -  den födande, eventuell partner och barnet i magen! 

DET MAGISKA OXYTOCINET
Det hormon som styr hela värkarbetet är hormonet Oxytocin, även känt som vårt lugn och ro- hormon, njutningshormon och trygghetshormon. Oxytocin är kopplat till allt som är härligt och tryggt, som massage, varma bad, kärlek och mycket mer - och när vi föder barn! Men hur ofta pratar man om detta samband? Att kroppen under 30 000 år valt det hormon som är kopplat till allt det som får oss att känna oss trygga som vårt förlossningshormon? Det handlar om att utifrån evolutionen talar tryggheten om för kroppen att det är störst chans för överlevnad för både mor och barn och att vi då kan släppa fram den otroliga inneboende förmågan vi har att föda. Men inte nog med det, kroppen har såklart tänkt ännu längre. Det är nämligen det magiska Oxytocinet som gynnar anknytning, amning, sårläkning, sömn, återhämtning och så mycket mer.

Föda utan rädslas grundare pratar om FUR och vårt arbete med och stävan efter att alla har rätt att föda i trygghet.

Den här filmen visar mycket av det vi tränar under våra profylaxkurser. Framför allt hur röstverktyget kan användas.